Benaderingswijze

Benaderingswijze

Goede dementiezorg is persoonsgerichte zorg. Hierin staat de persoon met zijn wensen, behoeften en levensverhaal centraal. Dit zodat de cliënt het leven zo prettig mogelijk kan voortzetten. Hierbij houd je rekening met de omgeving, sociaal-culturele achtergrond, naasten en mantelzorgers. Ook stem je doelen en acties continu af op de wensen en verwachtingen van de persoon. Daarbij is het belangrijk dat zorg op een dusdanige manier wordt ingezet dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

Juist bij mensen met dementie is het van belang om oog voor de persoon te hebben, omdat de signalen heel subtiel en soms moeilijk te lezen zijn. Zij zijn kwetsbaarder, minder stabiel en daardoor minder in staat om zelf initiatieven te nemen om zorg te kunnen dragen voor eigen behoeften en wensen. Ze zijn hierin dus afhankelijk van professionals. Dat maakt dat persoonsgericht werken dan ook extra belangrijk is.

Verschillende benaderingswijzen

De omgang met mensen met dementie is vaak moeilijk. Soms weet je even niet hoe je moet reageren op wat iemand zegt of doet. Er zijn verschillende benaderingswijzen (methoden) om het functioneren van een persoon met dementie te optimaliseren.

  • Reminiscentietherapie: het functioneren van de persoon met dementie kan positief beïnvloed worden door herinneringen op te roepen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van foto's en voorwerpen uit het verleden. Ook kan een levensboek ontwikkeld worden. De persoon met dementie kan zo vertellen over vroeger. Let op: deze methode kan ongewenste effecten geven wanneer bijv. traumatische voorvallen uit het verleden worden opgehaald.

  • Validation: hierbij draait het om bevestiging van de beleving en belevingswereld van de persoon met dementie. Niet de realiteit staat centraal, maar de realiteit van de ervaring en beleving van de persoon met dementie. Voorbeeld: als de persoon met dementie spreekt over kinderen terwijl deze al volwassen zijn, vindt er geen correctie plaats; de omgeving gaat mee in het verhaal van de persoon met dementie.

  • Geïntegreerde belevingsgerichte zorg: hierbij worden alle elementen van de verschillende belevingsgerichte methode geïntegreerd in de ADL. De persoon met dementie staat centraal; het is maatwerk. Er wordt gekeken wat aansluit bij de belevingswereld van de persoon met dementie.

  • ROB (Realiteits- en Oriëntatie Benadering): hierbij biedt de omgeving informatie over tijd, plaats en persoon met als doel de persoon met dementie zo lang mogelijk in het 'hier en nu' te houden. Hierbij worden vaak geheugensteuntjes voor de persoon met dementie gebruikt, zoals een kalender met de datum en bijv. het seizoen of een duidelijke klok.

  • Zintuigactivering: dit wordt gedaan door bijv. voelen, zien, horen en proeven. Ook snoezelen valt onder zintuigactivering. Vaak wordt dit ingezet in latere fasen van dementie.

  • Warme zorg: gericht op veiligheid en geborgenheid, het speelt in op de behoeften van de persoon met dementie. Warme zorg kan verleend worden door huiselijkheid, bekende gewoonten te hanteren en rust te creëren.

Sociale Benadering Dementie door Anne Mei The

Het leven van mensen met dementie wordt bepaald door de wisselwerking tussen de ziekte en de leefwereld; hoe betrokkenen met de veranderingen van de ziekte omgaan en de reacties van de omgeving
De Sociale Benadering Dementie biedt een breder interpretatiekader van alles wat er rondom de ziekte gebeurt en zet hierbij de leefwereld van personen met dementie en hun naasten centraal. Deze benadering komt voort uit onderzoek van Anne-Mei The, hoogleraar langdurige zorg en dementie. De Sociale Benadering Dementie probeert de negatieve spiraal te doorbreken en op die manier het zelfvertrouwen en eigen regie van de persoon met dementie te herstellen.

Verdieping Sociale benadering
Onderstaande programma´s zijn op dit moment beschikbaar:

Zorg laten aansluiten bij de fase

Bij de zorg en ondersteuning van mensen met dementie is het van belang om aan te sluiten bij de fase waarin iemand zich bevindt. Bij belevingsgerichte zorg wordt er uitgegaan van de ik-beleving: hoe ervaart iemand zichzelf en de wereld om hem heen. Op de pagina Ziektebeeld staan de vier fasen uitgebreider beschreven.

Op de site dementie.nl kun je veel tips vinden

Filmpje op dementie.nl over de benaderingswijze: