Hulpmiddelen
Technologie en hulpmiddelen
Voor mensen met dementie en hun naasten zijn er veel hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen bij het zelfstandig thuis blijven wonen. Door in gesprek te gaan met de persoon met dementie en de naasten, kan je er achter komen of inzet van technologieën nodig is, zoals alarmering, domotica en (tele-)monitoring. Er kunnen ook woningaanpassingen nodig zijn voor behoud van veiligheid en comfort. Het helpt om ongunstige prikkels zoveel mogelijk te vermijden of weg te nemen.
De Hogeschool Rotterdam heeft een woonscan ontwikkeld om de veiligheid in en om het huis na te gaan. Er wordt gekeken naar aanwezigheid van dementievriendelijk voorzieningen waar mogelijk nog niet aan gedacht is.
Inzet van een ergotherapeut met een EDOMAH deskundigheid kan veel hulp bieden. Het is een ergotherapeutische behandelvorm die er om bekend staat zowel de hulpvragen vanuit de cliënt, als de hulpvragen vanuit de mantelzorger mee te nemen in de therapie. In deze therapie kijkt de ergotherapeut samen met de cliënt en mantelzorger naar welke activiteiten voor hen belangrijk zijn en welke mogelijkheden er zijn deze activiteiten naar zo veel mogelijk tevredenheid te kunnen uitvoeren. Daarnaast kan domotica inzicht geven in het dagelijks functioneren van iemand met dementie.
Op de Vilans hulpmiddelenwijzer zijn voor verschillende thema's hulpmiddelen beschreven:
Communicatie (beeldbellen, geheugenklok, communicatiekaart)
Eten en drinken (bijvoorbeeld anti-lekbeker, placemat)
Huishouden (overkook beveiliging, snijhandschoen)
In beweging (trappen veiligheid, automatisch licht bij het bed)
Ontspanning (muziekkussen, robotdier)
Persoonlijke verzorging (haarborstel)
Werken en studeren (gesproken boek)
Wonen (personenalarmering, verzwaringsdeken)
Zorgen en Verzorgen (medicijndispenser)