4. Opname
Opname in een woonvorm
Ongeveer 70% van de mensen met dementie woont thuis. Wanneer iemand verder in het proces van dementie komt, wordt de persoon met dementie steeds afhankelijker van zijn omgeving. Ook het nemen van beslissingen gaat soms niet goed meer. Daarom is het belangrijk om op tijd na te denken over de toekomst; hoe kun je de persoon met dementie en zijn/haar naasten voorbereiden op een verhuizing als het zelfstandig wonen niet meer gaat?
Het tijdig bespreken van de toekomst heeft als voordeel dat de persoon met dementie nog zelf zijn/haar mening kan uitspreken over welke woning hij/zij prettig vindt. Zo kan ook een eventuele crisisopname of ongeplande opname worden voorkomen; dit is soms nodig als de mantelzorger wegvalt of als er sprake is van agressie of dwaalgedrag. Om een crisisopname te voorkomen in het belangrijk dat de casemanager dementie tijdig het gesprek aangaat over eventuele opname in een woonvorm. In dit gesprek is het belangrijk om naast de persoon met dementie ook de mantelzorgers en de naaste familie te betrekken.
Respijtzorg kan worden ingezet als het thuis wonen tijdelijk niet meer gaat door een overbelaste mantelzorger. De persoon met dementie kan dan tijdelijk opgenomen worden of er kan iemand in huis komen via organisaties als 'Handen in Huis' of 'Mantelaar´. Dit zijn landelijke organisaties waarvoor de vergoeding op de website beschreven staat. Respijtzorg is regionaal op verschillende wijze geregeld.
Woonvormen
Verschillende woonvormen zijn:
Verpleeghuizen waar grootschalige verpleeghuiszorg wordt geleverd.
Verzorgingshuizen met PG-units waar grootschalige verpleeghuiszorg wordt geleverd.
Woonvoorzieningen die kleinschalige zorg bieden met meer dan 36 bewoners.
Woonvoorzieningen die kleinschalige zorg bieden met maximaal 36 bewoners op een locatie, maar waar ook andere zorg wordt geboden, zoals verzorgingshuiszorg.
Woonvoorzieningen die uitsluitend kleinschalige zorg bieden met maximaal 36 bewoners
Voor het wonen in een woonvorm is een WLZ indicatie nodig, verkregen via CIZ; meer info over de aanvraag hiervoor is te vinden op de site www.ciz.nl.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
Reguliere aanvraag: aanvraag van VV04 (Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging), VV05 (Beschermd wonen met intensieve dementiezorg), VV07 (Beschermd wonen met zeer intensieve zorg, vanwege specifieke aandoeningen, met de nadruk op begeleiding) en VV08 (VV8: Beschermd wonen met zeer intensieve zorg, vanwege specifieke aandoeningen, met de nadruk op verzorging/verpleging). De persoon met dementie stemt in met opname, modulair pakket thuis (MPT) of volledig pakket thuis (VPT).
Wet Zorg en Dwang (WZD): deze wet regelt dat mensen met dementie opgenomen kunnen worden als dit echt nodig is, maar zij dit zelf niet willen. Of als zij hier zelf niet goed (meer) over kunnen beslissen. Dit heet een 'niet vrijwillige opname'. De aanvraag voor een besluit tot opname en verblijf wordt ook wel een artikel 21 genoemd. Deze is van toepassing degene met dementie zelf niet goed (meer) kan beslissen. Een Rechterlijke Machtiging (RM) is van toepassing als de cliënt weigert tot opname, maar dit vanwege de veiligheid wel nodig is. Om de juiste redenen voor gedwongen opname helder te hebben, is het belangrijk om een goede verslaglegging in het dossier van de persoon met dementie te hebben.
Eigen bijdrage WLZ
Vanaf het moment dat een WLZ-indicatie verkregen is moet er maandelijks een eigen bijdrage betaald worden, naar rato van inkomen en vermogen. De lage eigen bijdrage wordt betaald wanneer er zorg thuis geleverd wordt. De hoge eigen bijdrage betaalt wanneer iemand langer dan 4 maanden opgenomen is. De WLZ-indicatie is niet terug te draaien. De eigen bijdrage kan berekend worden via hetcak.nl.
Bronnen
19. CAK. [Internet]. Beschikbaar via hetcak.nl. [Ingezien op 29 december 2021].
20. CIZ . [Internet]. Beschikbaar via www.ciz.nl. [Ingezien op 29 december 2021].
21. Dementie.nl. Tips en informatie voor mantelzorgers over de overgang van thuis wonen naar wonen in een instelling. [Internet]. Beschikbaar via https://www.dementie.nl/omgaan-met-dementie/opname-in-een-verpleeghuis/voorbereiding-op-opname/opname- in-een-verpleeghuis-regelen. [Ingezien op 29 december 2021].