Advance Care Planning

Advance Care Planning

Proactieve zorgplanning of Advance Care planning (ACP) is een continu proces van ondersteunend overleg en gezamenlijke besluitvorming met de persoon met dementie en diens mantelzorger. Het helpt je om voortijdig bespreekbaar te maken wat de wensen en behoeften zijn en de zorg hierop aan te passen. Met proactieve zorgplanning kun je starten zodra de diagnose is gesteld maar het kan ook helpen om nog voor de diagnose dit te bespreken zodat juist het onderzoek naar de diagnose er mee bewerkstelligd wordt. Het doel van zo'n gesprek is dat de persoon met (vermeende) dementie nog zoveel mogelijk kan meedenken en meebeslissen. ACP kan leiden tot minder overbehandeling in de laatste fase en het verbetert de kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Timing van het ACP gesprek is belangrijk, te lang wachten kan tot gevolg hebben dat de persoon met dementie niet meer zelfstandig kan beslissen, wilsonbekwaam is. Op dat moment is het fijn als er al veel bekend en opgeschreven is, wat helpend is voor de mantelzorgers, de huisartsen en de zorgverleners.

Tools voor het voeren van een ACP gesprek


Gesprekswijzer voor proactieve zorgplanning.

De gesprekswijzer is een hulpmiddel om wensen en voorkeuren bij diverse thema’s tijdig te bespreken met mensen met dementie. Het zorgt ervoor dat een gesprek over proactieve zorgplanning gestructureerd kan verlopen.


Belangrijke thema’s om te bespreken zijn, zoals te vinden in de gesprekswijzer:

  1. Dagelijks plezier

  2. Dagelijkse zorg

  3. Medische behandeling & beleid

  4. Omgaan met levenseinde

  5. Financiën & juridische aspecten (waaronder het levenstestament/volmacht)

  6. Wonen & sociaal netwerk


Behandelpaspoort

Het behandelpaspoort is een hulpmiddel voor cliënten om over behandelwensen na te denken en te bespreken met diens naasten. De wensen kunnen worden vastgelegd en indien ondertekend met naam en datum, geldt dit ook als een wilsverklaring. Van belang is dat de cliënt/vertegenwoordiger de behandelwensen kenbaar maakt bij de huisarts.

De onderdelen die staan beschreven zijn: niet-acute zorg, acute zorg, reanimatie, verzachtende zorg, alleen klachtenbehandeling, palliatieve sedatie en euthanasie. Het paspoort is in het Nederlands, Arabisch, Turks en Engels beschikbaar.


Bewindvoering/mentorschap

Er komt een moment dat de persoon met dementie de financiële zaken niet meer zelf kan regelen. Om geldzaken te beschermen, moet er bijvoorbeeld op tijd bewindvoerderschap aangevraagd worden. Als je dit op tijd regelt, kan de persoon zelf beslissen wie namens hen het geld en de administratie mag beheren. De aanvraag voor beschermingsbewind, onderbewindstelling of bewindvoerderschap moet ingediend worden bij de kantonrechter. Iedere meerderjarige kan bewindvoerder zijn. De kantonrechter zal een bewindvoerder aanstellen die dicht bij de persoon met dementie staat (partner, ouder, kind, broer of zus). Het is ook mogelijk met twee personen het bewind te voeren. Lukt het niet met iemand dichtbij, dan kan de kantonrechter een professioneel bureau als bewindvoerder aanstellen.

Zingeving in de laatste levensfase

Bespreek in een vroeg stadium met de persoon met dementie en eventueel de familie hoe het leven betekenis vol is. Een levensverhaal optekenen, een levensboek maken, maar ook van welke muziek de persoon houdt of welke rituelen bekend zijn, kunnen helpen het leven zo lang mogelijk betekenisvol te houden.

Keuzes rond het levenseinde

Door een schriftelijke wilsverklaring op te stellen, kan de persoon met dementie vastleggen welke medische behandeling hij in een later stadium wil krijgen. Wensen rondom reanimatie en euthanasie kunnen hierin opgenomen worden. Het boekje: Spreken over vergeten kan je hierbij helpen.

Bronnen

1. Dementiezorg voor elkaar. Zorgstandaard dementie. [Internet]. Beschikbaar via https://zorgstandaarddementie.nl/portfolio- items/proactieve-zorgplanning/ [Ingezien op 29 december 2021].

Bekijk de specifieke doelgroepen onderaan de pagina van de link:

  • Jonge mensen met dementie

  • Mensen met een verstandelijke beperking

  • Mensen met een migratieachtergrond

2. Saxion Windesheim. Gesprekswijzer voor proactieve zorgplanning. [Internet]. Beschikbaar via https://netwerkpalliatievezorg.nl/Portals/22/SAXION%20Gesprekswijzer.pdf [Ingezien op 29 december 2021].

3. Behandelpaspoort. [Internet]. Beschikbaar via https://www.behandelpaspoort.nl/ . [Ingezien op 29 december 2021].

4. Zorg voor Beter. Advanced Care planning bij personen met dementie. [Internet]. Beschikbaar via

https://www.zorgvoorbeter.nl/zorgvoorbeter/media/documents/thema/dementie/advanced-care-planning-dementie.pdf [Ingezien op 14 oktober 2022].

5. Zorg voor Beter. Dementie. [Internet]. Beschikbaar via https://www.zorgvoorbeter.nl/dementie/laatste-levensfase. [Ingezien op 29 december 2021].

6. Zorg voor Beter. Een betekenisvol leven bij Dementie. [Internet]. Beschikbaar via https://www.zorgvoorbeter.nl/dementie/persoonsgerichte-zorg/betekenisvol-leven [Ingezien op 29 december 2021].

7. Spreken over vergeten. [Internet]. Beschikbaar via https://www.sprekenoververgeten.nl/wp-content/uploads/2018/11/interactief- spreken-over-vergeten.pdf. [Ingezien op 29 november 2021].